fbpx

Màster en Documental

Màster en Documental

Duració: 1 any

La capacitat del documental per revelar la complexitat de la realitat, complementar visió exterior amb visió interior i desenvolupar models disruptius amb la TV de masses, possibiliten no només compartir mirades i reflexions sobre el món que habitem sinó també experimentar amb diferents formes expressives. El cinema documental ens acosta a una manera més creativa i polièdrica de percebre la realitat i revela un món d’interrelacions que connecta les audiències amb les problemàtiques socials i individuals dels nostres temps.

Objectiu

L’objectiu és formar cineastes i professionals de la indústria audiovisual que, a través de la teoria i la pràctica, descobreixin la seva pròpia autoria en el marc de la creació d’una obra cinematogràfica documental. El màster persegueix impulsar la creativitat dels estudiants valent-se de l’aprenentatge de les eines fonamentals del cinema documental amb la finalitat d’acompanyar l’alumne en la construcció d’una mirada personal i única sobre la realitat.

A qui va dirigit

El màster està dirigit a llicenciats i titulats en grau i a tots aquells estudiants i persones interessades en la producció cinematogràfica documental que disposin d’una prèvia formació acadèmica o experiència professional en els àmbits de la comunicació, l’audiovisual, les arts escèniques, la sociologia, l’antropologia o les Ciències socials en el seu conjunt.

Informació Bàsica

DURACIÓ 1 any.
CALENDARI Del 3 d´octubre 2022 al 22 de juny 2023
REQUISITS Podran accedir al Màster alumnes graduats en altres escoles de cinema, graduats en carreres afins als mitjans audiovisuals, en humanitats, arts, etc. També hi podran accedir els que acreditin experiència prèvia en mitjans audiovisuals o arts, havent de remetre per correu electrònic: carta de motivació, currículum vitae, enllaç amb portfolio o reel de treballs previs, fotocòpia del títol o certificat d’estudis.
CRÈDITS 60 ECTS
HORARI De dilluns a dijous de 17:00 a 21:00 h.
IDIOMA Castellà

Metodologia

La metodologia utilitzada en el màster és eminentment pràctica. Ja a partir del segon trimestre els alumnes experimenten el que significa l’ofici de crear documentals i les diferents disciplines que l’integren. El professorat assisteix els alumnes -abans, durant i després de la producció- en les àrees fonamentals per a la creació del projecte grupal (so, fotografia, realització, muntatge).

Titulació

Màster en producció i realització de Documental per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.   

Seminaris, masterclasses i activitats relacionades amb el cinema documental

Al llarg del curs es desenvoluparan diversos tallers i masterclases que els estudiants del màster tindran inclosos en el seu horari lectiu i dins del cost de la matrícula.

 

En edicions anteriors s’han impartit els següents seminaris:

Elías Léon Siminiani ECIB masterclass 1

Elías León Siminiani

Seminari de 8h

Documental, entre la recerca i la primera persona.

En la seva filmografia com a director destaquen les produccions:

· Mapa (2012)

· El caso Asunta (2017)

. Apuntes para una película de atracos (2018)

· El caso Alcasser (Netflix) (2019)

Link de IMDB de Elías León Siminani

leamage_preview

Guillermo G.Peydró

Seminari amb la colaboració de L’Alternativa i Macba

“El Cinema sobre art”

El seminari complementarà les seves sessions teòriques amb projeccions que tindran lloc en sessió de tarda en el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i el Festival l’Alternativa.

Link de IMDB de Guillermo G. Peydró

Web de Guillermo G. Peydró

Neus-Ballús_ecib

Neus Ballús

Seminari  de quatre dies. 16 hores

“Partir d’algú”

Treball amb actors no professionals de l’escriptura al rodatge.

Link de IMDB de Neus Ballus

mercedes alvarez ecib

Mercedes Álvarez

Seminari de tres dies.12 hores

Com mirem el real? Què canvia mirar-ho d’aquesta o una altra manera? El cinema al llarg de la història va anar aprenent a mirar i nosaltres amb ell. En el fons, tot gira entorn d’un tema nuclear: LA MIRADA

Link de IMDB de Mercedes Álvarez

Visita al Sheffield Doc Fest 2021

Com a activitat extracurricular i no obligatòria, el màster en documental ofereix la possibilitat de conèixer de la mà de la productora Bettina Walter el funcionament d’un dels festivals de documentals més importants i inspiradors d’Europa. El MEET MARKET del Sheffield Doc Fest és el lloc ideal per a conèixer en profunditat com funciona la indústria i les noves tendències dels “decision-makers” internacionals.

Una hora al dia, durant tres jornades consecutives, la productora alemanya mostrarà els mecanismes interns d’un festival de documentals que inclou:
• La projecció dels millors documentals internacionals de l’actualitat.
• Un mercat de documentals en què es donen cita productors, distribuïdors i creadors de tot el món per intercanviar idees i projectes.
• Xerrades, taules rodones i masterclasses de reconeguts professionals de la indústria.
• Un espai dedicat als nous formats del documental interactiu.

El Sheffield Doc Fest se celebra durant el mes de juny. La realització i cost d’aquesta activitat dependrà del nombre de participants inscrits.

Projecte final

 

A l’últim trimestre, els alumnes realitzaran i produiran dos documentals, dividits en dos grups. Els projectes són seleccionats en una presentació “pitching” en què s’estableixen les funcions i rols que cada alumne ha d’exercir en la producció: realitzador, director de fotografia, muntador, productor, dissenyador del so. El nombre reduït d’alumnes permet l’atenció personalitzada a l’hora de fer el seguiment dels projectes finals.

10 raons per estudiar el Màster en Documental

v
  1. Per tenir com a objectiu descobrir la mirada personal com a documentalista de cada participant sense oblidar el marc industrial en què es desenvolupa la seva obra.
  2. Pels 19 anys de trajectòria formant documentalistes el treball dels quals està present en televisions i festivals de tot el món.
  3. Pels avantatges estructurals que proporciona formar part de l’oferta formativa de l’ECIB, amb la facilitat d’accés a recursos i espais, disposició de materials i equips; i aprofitament de sinergies amb altres àrees relatives a la direcció cinematogràfica, l’animació, la fotografia, el muntatge, el so i els VFX.
  4. Per la seva metodologia pràctica que submergeix el participant en el procés real de la realització i producció documental, amb l’elaboració d’exercicis pràctics i la creació d’un projecte en finalitzar l’any acadèmic.
  5. Per estar impartit per professionals en actiu de la indústria del cinema documental com Bettina Walter, Albert Albacete, Oriol Porta o Pere Alberó.
  6. Per posar a disposició de l’alumne un tribunal en el “pitching” (presentació oral del projecte davant de televisions i “decision-makers”) format per professionals de primer nivell: un cap de compres d’una televisió nacional, un director d’un reconegut festival de documentals i una productora executiva, cosa que dota l’alumne d’una visió real del mercat en el procés de selecció de projectes.
  7. Per admetre un grup reduït de 20 alumnes, cosa que garanteix el seguiment individualitzat i la interacció proactiva entre alumne i professorat. Els projectes elegits per a la seva realització estan limitats igualment a equips de 4 persones.
  8. Per comptar amb la productora Dosmentes Films per produir els documentals elegits en el pitching i distribuir-los en festivals nacionals i internacionals. Potenciar la visibilitat dels documentals és l’objectiu principal de Dosmentes Films.
  9. Per oferir la possibilitat de conèixer els secrets d’un dels mercats de documental més importants d’Europa, el Sheffield Doc Fest.
  10. Per disposar de titulació universitària de 60 crèdits ECTS emparada per la Universitat Europea de l’Atlàntic.

Programa del Curs

Teoria del Documental 36 ECTS
Història i gèneres del documental 9 ECTS
Dramatúrgia, investigació i guió 9 ECTS
Producció de documentals i rodatge 12 ECTS
Muntatge i Postproducció 6 ECTS
Desenvolupament de projectes 9 ECTS
Realització i producció dels documentals 15 ECTS

Projectes del curs

Professors

 

El nostre claustre docent està constituït principalment per professionals en actiu de la indústria del cinema l’experiència dels quals garanteix una formació d’acord amb la realitat de la professió avui en dia.

Solicitar el temari

Omple el següent formulari i t’enviarem el temari complet del curs

Nombre y apellido (*)

Email (*)

Teléfono

Población y país

Mensaje

Acepto la política de privacidad y protección de datos.