Filmoteca de Catalunya 2021. El cinema és il·lusió

Introducció

És evident la importància que té la Filmoteca de Catalunya any rere any, en una ciutat com Barcelona. Les seves tasques essencials són les de preservació i difusió del patrimoni audiovisual i de la cultura cinematogràfica… Però més enllà de ser una institució cultural, la Filmoteca és un espai de somnis, fantasies, màgia, imaginació. I és així com ens presenten la programació d’aquest 2021. En un dels principis d’any més esperançadors en molt de temps, la filmoteca anuncia amb la icònica imatge de Le voyage sur Jupiter (Segundo de Chomón, 1909), una fita ben necessària: el cinema és il·lusió.

Per totes aquelles persones que encara no hagin tingut l’oportunitat o la decisió d’apropar-se a aquest espai de vida, és important conèixer l’essència de la mateixa: inaugurada el 2012, la Filmoteca de Catalunya compta amb dues sales de projeccions, espais expositius, la Biblioteca del Cinema i serveis de bar-restaurant i llibreria. Les seves activitats inclouen la programació de projeccions i exposicions, a més de la conservació i la restauració de films, fotografies, músiques, llibres, revistes, cartells i documents cinematogràfics, així com peces de museu pertanyents a la història del cinema.

Com cada any, tot i que aquesta vegada amb mesures de seguretat sanitàries, va tenir lloc el passat mes de desembre una roda de premsa de presentació de la nova programació (disponible al canal de Youtube de la Filmoteca). El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, va presentar els cicles més destacats de l’any vinent i va fer un balanç de l’activitat de 2020. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el va acompanyar durant la jornada.

Balanç 2020

Sense cap mena de dubte el 2020 ha estat un any peculiar. La Filmoteca ha hagut de reinventar-se contínuament sense perdre mai l’essència. Aquest any ha estat marcat pels efectes de la pandèmia de la Covid 19. El confinament primer, i les restriccions de les activitats culturals públiques i de la mobilitat després, han suposat una disminució molt considerable de l’activitat. Però tot i així, i gràcies a l’esforç de la Filmoteca i dels assistents, el balanç ha estat positiu. Evidentment, durant els mesos d’abril, maig i juny no va haver-hi cap tipus de programació. Els següents mesos han estat marcats per moltes restriccions i anades i vingudes de normatives, però a dia d’avui, i gràcies a l’hora de marge atorgada pels esdeveniments culturals, la Filmoteca ha pogut encaixar 4 sessions diàries amb un 50% d’aforament, 6 dies a la setmana.

Durant el 2020 s’han cancel·lat la meitat de les sessions. Moltes de les quals es recuperaran durant aquest 2021. Gràcies a la gran fidelitat dels més de 58.000 espectadors que han assistit aquest 2020 a la Filmoteca les dades obtingudes, en comparació amb altres anys, no han estat gens malament. Fa 3 anys sense virus es van assolir números semblants. I és que no hi ha cap raó per tenir por de gaudir de bon cinema: la cultura és segura.

Programació del 2021

Esteve Riambau ho va deixar molt clar durant la roda de premsa. La programació presentada és la voluntat de la Filmoteca. És el que volen fer, i tenen esperança d’aconseguir. No obstant, tot l’equip estarà alerta per qualsevol circumstància que pugui ocórrer.

A continuació, de manera resumida es presenten els cicles, exposicions i altres programacions de la Filmoteca de Catalunya per aquest 2021.

JOHN CASSAVETES: ROSTRES I OMBRES

Durant tot el mes de gener el cicle de Cassavetes ens ofereix un cinema valent i  original. Una retrospectiva del director que es guanyava la vida com a actor per preservar la seva independència com a realitzador.

 

 

CARLOS REYGADAS: SILENCIS I TENEBRES

Aquest director mexicà és sense dubte un dels grans descobriments dels últims anys. El realitzador ha desenvolupat un inquietant món propi poblat de personatges contradictoris que ha estat premiat a Cannes i reconegut internacionalment. El cicle que tindrà lloc durant el febrer, comptarà amb la presència del propi Carlos Reygadas.

DESCOBRIR ARTAVAZD PELEIXIAN 

Autor d’una filmografia que arrenca als anys seixanta a Moscou, el cineasta armeni utilitza material d’arxiu per explorar les fronteres entre el documental i la ficció. El cicle es podrà gaudir al març.

THEO ANGELOPOULOS, ENTRE MARX I BRECHT

L’autor de La mirada d’Ulisses va morir el gener del 2012, poc abans d’inaugurar la nova seu de la Filmoteca, que ell havia visitat encara en obres. La Filmoteca li devia d’alguna manera aquesta esperada retrospectiva. Aquest cicle també es portarà a terme durant el març.

 

MARC RECHA: CINEMA A LES VENES

Durant el mes d’Abril es farà una retrospectiva de la trajectòria de Marc Recha a partir de materials recuperats filmats en super8. El cicle comptarà  amb la presència del director.

CARTA BLANCA A COLITA

Al maig es podrà gaudir de la Carta Blanca anual a artistes. Aquest any té l’oportunitat Colita. La mateixa Colita anunciava durant la presentació de la programació d’aquest any que les pel·lícules que ella escollirà són divertides i interessants, de bon cinema. Tot i que no volia desvetllar gaire perquè deia que potser canviaria, compartia amb els assistents que no faltaria La noche del cazador, la seva pel·lícula preferida.

DOROTHY ARZNER, UNA DONA A LA FÀBRICA DE SOMNIS

Aquest cicle, que es portarà a terme al juny, quedava pendent de l’any passat. A més a més, aquest cop coincideix amb les mostres de cinema de dones. Moment ideal per recuperar a una de les primeres grans cineastes dels estudis de Hollywood.

MICHEL PICCOLI, ROSTRE D’AUTORS

Durant els mesos de juliol i agost es dedicarà el cicle de Michel Piccoli a fer una gran retrospectiva del millor cinema europeu. Mort fa un any, es vol deixar constància del seu talent.

 

CHRIS MARKER, UN ELECTRÓ LLIURE

Amb motiu del seu centenari es recorda al misteriós, prolífic i innovador Chris Marker. Un realitzador amb una obra monumental que toca tots els gèneres i formats. A més a més, es complementarà amb una exposició. El cicle es farà durant els mesos de juliol i agost.

MELODRAMES CREUATS

També durant els mesos de juliol i agost tindrà lloc un cicle dedicat als melodrames de John M. Stahl, Todd Haynes… Es seguiran els fils conductors que també portaran a altres autors i cinematografies.

SALLY POTTER

Durant tot setembre es dedicarà un cicle a Sally Potter. Procedent del cinema experimental, la seva adaptació d’Orlando la va situar en l’òrbita internacional, en la qual, sempre des del cinema britànic, s’ha mantingut amb títols com The Tango Lesson o The Party.

 

SIGNORET I MONTAND: COMPLICITATS

Un doble centenari. Signoret i Montand van néixer ara fa cent anys i van compartir moltes coses dins i fora de la pantalla. Signoret va consolidar un perfil femení dur i enèrgic, Montand tenia un registre més ampli, però tots dos pertanyen a la iconografia del millor cinema francès.  El cicle es es podrà veure durant setembre.

SEGUNDO DE CHOMÓN. 150 ANYS D’IL·LUSIONS

Amb motiu dels 150 anys del naixement d’aquest cineasta multinacional, la Filmoteca reivindicarà durant l’octubre un referent: Segundo de Chomón. La retrospectiva serà acompanyada d’un col·loqui internacional sobre la seva obra.

L’ÍNDIA A TRAVÉS DE SATYAJIT RAY

Al novembre es podrà redescobrir el cinema indi a través de Satyajit Ray, qui va demostrar que el neorealisme no tenia fronteres. Guardonat amb un Oscar honorífic, es compleixen cent anys del seu naixement, és per tant un molt bon moment per recuperar-lo.

 

 

BERLANGA I FERNÁN GÓMEZ: PICARESCA I ESPERPENT

L’últim mes de l’any queda reservat per un doble centenari a Berlanga i a Fernan Gómez. Les seves trajectòries van discórrer en paral·lel, entre la picaresca i l’esperpent d’una mateixa realitat social. Aquest cicle intentarà trobar complicitats i correspondències entre els dos.

De forma paral·lela, a la Filmoteca també hi haurà dos cicles transversals:

Pola Negri

VAMPIRESES DEL CINEMA MUT. Seran protagonistes d’aquest cicle que durarà fins al juny en petites dosis, Gloria Swanson o Theda Bara als Estats Units, Musidora a França, Pola Negri a Alemanya, Francesca Bertini a Itàlia o Margarita Xirgu a Catalunya.

DIES CURTS. És un nou espai dins de la programació regular de la Filmoteca dedicat a curtmetratges propers. D’autores i d’autors emergents o poc presents als circuits majoritaris d’exhibició. És sense dubte un espai de trobada i descoberta. L’edició del 2021 comptarà amb Carolina Astudillo, Marc Ferrer, Dostopos (Ana Pfaff i Ariadna Ribas), Luis López Carrasco, Pablo García Canga i Pilar Monsell.

Exposicions

LES CLAUS DE LA FOTO FIXA. CINEMA ESPANYOL, ANYS QUARANTA. FONS REPRODUCCIONES SABATÉ. Comissari: Miquel Àngel Pintanel. Març-juny.

CHRIS MARKER. Comissària: Christine Van Assche, conservadora honorària del Centre Pompidou. Juliol-setembre.

DONAR CABUDA. PEREJAUME. Comissària: Marina Vinyes. Octubre-desembre.

Des de la Filmoteca asseguren que no volen saturar més la programació per deixar espais per altres coses que puguin sorgir. Podríem dir que aquest any encara més que l’any passat, haurem de viure al dia a dia.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *