Entrevista a Meritxell Colell: 'Dúo'

Retrato de Meritxell Colell
Dúo

Entrevista a Meritxell Colell
Dúo

El 2018 vaig tenir l’ocasió d’entrevistar a Meritxell Colell amb motiu de ‘Con el viento‘. Aquí l’entrevista de llavors: https://www.ecib.es/camerastylo/2018/11/24/entrevista-a-meritxell-colell-directora-de-con-el-viento/ 

Ara, amb motiu de la nova pel·lícula, ens retrobem per aquesta nova xerrada sobre la seva nova pel·lícula, acabada d’estrenar al cinema, ‘Dúo‘:

Rubén Seca: Et vaig sentir dir que ‘Dúo’ és una continuïtat del personatge de Mónica en ‘Con el viento‘ en el seu viatge de retorn a l’Argentina. Quina és l’arrel de la pel·lícula, o d’on sorgeix la necessitat de realitzar-la?

Meritxell Colell: La pel·lícula sorgeix d’una doble necessitat. D’una banda, estava el desig de continuar treballant juntament amb Mónica Garcia després de ‘Con el viento‘. Les dues sentíem la necessitat de continuar treballant juntes i de continuar explorant el personatge de Mónica. Volíem pensar en el que succeeix en el personatge després d’una transformació vital com la que vivia Mónica en ‘Con el viento‘; com una transformació genera una nova crisi vital, una nova cerca, un nou lloc en el món; i com el personatge de Mónica podia viure i travessar el canvi a través d’un viatge (interior i exterior). Perquè després d’una experiència profundament transformadora, quan un torna a la seva casa, a la qual és la seva vida, tot és diferent. Sobre aquest vertigen volíem treballar.

D’altra banda, en 2006 vaig fer un viatge a les províncies de Salta i Jujuy que va ser absolutament mobilitzador per a mi. I quan vaig pensar en un possible viatge de Mónica a l’Argentina, em va venir d’una forma molt vívida el record d’aquest viatge i dels carnestoltes viscuts allí. El desig de tornar a aquest espai, de retrobar-me amb una cosmovisió tan diferent de l’europea, va ser l’altre gran impuls de la pel·lícula.

El projecte va tenir molt bon acolliment en bastants laboratoris en el seu procés de desenvolupament. Com va ser aquest procés de desenvolupament i la corresponent escriptura de guió? Quant temps va portar?

El procés ha estat molt bell i interessant. El juliol de 2017 vaig escriure, d’una forma torrencial, una primera versió de guió. A partir d’aquí, va començar un procés de documentació i d’intercanvi de visions amb Mónica García i Gonzalo Cunill sobre la pel·lícula. Durant el 2018 i 2019 vaig fer cinc viatges de recerca i localitzacions (el primer d’ells al costat de Julián Elizalde, qui anava a ser el director de fotografia en aquest moment) al nord de Xile i l’Argentina, buscant persones, convivint amb comunitats i descobrint espais. En tots aquests viatges m’acompanyava una càmera Super8mm, recollint impressions, com diari. Després de cada viatge, hi havia una reescriptura de guió a partir de les experiències, situacions i converses viscudes, per a poder fer més concreta, honesta i genuïna la pel·lícula. Per a mi, en qualsevol film, és fonamental tenir un coneixement mínim del territori i les persones que l’habiten. Perquè són les persones i els espais retratats les que ho defineixen.
Ja en 2020 viatgem amb l’equip de producció en terreny i la directora de fotografia Sol Lopatín, per a tancar el recorregut abans del rodatge. Van ser molts els laboratoris en els quals vam tenir la sort de participar, tant a nivell creatiu com a nivell de producció. Va ser en els laboratoris on trobem a la coproductora xilena i on el projecte es va consolidar a tots els nivells.

Una història íntima de dos personatges en un altre continent. Com va ser la preparació dels personatges amb tots dos actors? Quines dificultats va tenir la preparació del rodatge?

El treball amb Mónica García i amb Gonzalo Cunill va durar anys. Després d’una primera versió de guió el juliol de 2017, va començar una correspondència que duraria 3 anys amb tots dos, compartint tant el guió com qüestions relatives a la construcció del personatge a través d’imatges, cançons, situacions i textos. I van ser claus les dues residències artístiques que compartim. Una primera a inicis de 2018 en la Fabra i Coats i una segona en l’Animal a l’esquena (Mal Pèl). En les residències desenvolupem el duo que escenifiquen en la pel·lícula. I, al seu torn, construïm els personatges i la relació de parella des dels cossos, des de la pell, la qual cosa va generar una gran intimitat, un coneixement del cos de l’altre i una memòria impossible d’aconseguir amb la paraula.
L’obra parla de la mateixa relació de parella i, poder construir una obra escènica amb els actors va ser apassionant: d’una banda, ens va permetre trobar als personatges des del procés creatiu i, d’altra banda, construir la relació de parella posant en joc tant la química dels cossos com tot el que sorgeix en un procés creatiu compartit (egos, frustracions, desitjos…). En un mes de treball va sorgir entre ells la intensitat i complexitat d’una relació de parella d’anys. Quan acabem, havien construït una sort d’interacció semblant a un matrimoni. Va ser realment potent.

I ja en el rodatge, com va ser el treball amb els actors? Què destacaries?

Una de les claus a l’hora de rodar, va ser triar el pla seqüència per a totes les escenes. Deixar que els actors poguessin recórrer l’arc dels personatges sencer, com en escèniques, deixant espais per a sentir i recórrer els estats físics i emocionals en present, sense interrupcions. En aquest sentit, plantegem una càmera física, a la disposició dels actors, sempre prop d’ells (respectant el seu punt de vista). Una càmera que s’adapta als actors i no imposa la mirada de forma preestablerta, de manera que Mónica García i Gonzalo Cunill poguessin trobar el seu lloc en l’espai, recórrer-lo de manera orgànica, per a després instal·lar la càmera
En aquest sentit, al llarg de la pel·lícula, hi ha escenes que parteixen de la realitat i escenes més ficcionades, partint dels personatges. En les escenes de rituals, carnestoltes i contacte amb les comunitats, els actors s’adaptaven a la situació, reaccionant al que esdevenia. I en les escenes de personatges, construíem primer la interacció en posades en moviment per a després poder rodar l’escena sense interrupcions.

La dansa com a eina principal. Una càmera en mà pròxima i íntima que dansa amb els personatges. Quin va ser el teu plantejament cinematogràfic com a directora, i per què?

Volíem rodar la dansa des de dins, des del punt de vista dels personatges, de manera que l’espectador pogués compartir amb ells les sensacions d’estar ballant amb ells, compartint la fisicitat dels cossos. Volíem abordar la dansa des de la sensació, des del cos, allunyant-nos de la idea de representació o d’il·lustració d’un espectacle per a centrar-nos en les sensacions.

Quin o quines van ser les majors dificultats a les quals et vas haver d’enfrontar durant el rodatge?

Dúo va ser un viatge complex, tant en termes de producció i organització com a nivell creatiu. Per sort, a la província de Jujuy, les comunitats originàries continuen organitzades de manera assembleària i les decisions es prenen col·lectivament. Si una persona no està d’acord amb un projecte o proposta, llavors no es fa. Així va succeir en la primera comunitat. I això ens va portar a replantejar tot el rodatge i a reescriure el guió, treballant tan sols amb les famílies que desitjaven participar. Com en qualsevol ficció oberta, el guió és sol paper. I, gràcies a la forma de viatge de la pel·lícula, que apostava per ser filmada de manera cronològica, vam anar reescrivint la pel·lícula a partir de la realitat amb la qual ens trobàvem. Laura Arrom, l’ajudant de direcció, va fer un treball titànic per a anar reelaborant una vegada i una altra el pla de rodatge, en coordinació amb l’equip de producció. D’altra banda, en ser llocs remots, suposava tot un repte per a producció trobar les maneres de fer viable, alhora, el viatge i el rodatge. Se li suma que la furgoneta d’acció (“La Cepi“) era una furgoneta vella que havia d’afrontar pujades i baixades, rutes plenes de sots, buits, rius… Per sort anàvem amb un gran mecànic coneixedor de tots els secrets de l’acte i aconseguim fer tot el viatge amb ella. Però la dificultat més gran va ser la pandèmia. En arribar a San Antonio de los Cobres per a entrar al desert, ens van impedir l’entrada: “el desert està tancat”. I després de dos dies esperant trobar la possibilitat de creuar el desert, ens van alertar que l’Argentina estava a punt d’entrar en quarantena i aquí decidim interrompre el viatge. En 48h, els productors van aconseguir que tot l’equip tornés a la seva llar.

El Super8mm com a element narratiu per a expressar les emocions de la protagonista. Com va sorgir aquesta idea? Com vau gravar aquest material?

El Super8mm està des de l’inici del projecte, des de la primera escriptura. Però es va anar transformant al llarg del procés. Sempre he estimat el Super8mm, la seva textura, el seu color, el seu format lleuger. Al principi, estava escrit com una sort de carta des del futur, on Mónica escrivia a Colate una vegada separats des de l’estada on s’havia quedat després del viatge amb ell. Així que el juliol de 2018 fem un primer viatge al costat de Julián Elizalde (qui anava a ser el director de fotografia de la pel·lícula) i vam anar captant instants, com fulgors, que desitjàvem filmar. I entre 2018 i 2019 vaig fer quatre viatges més gràcies a l’aposta de producció, tota sola (com el personatge de Mónica), amb la càmera. Això va generar una intimitat amb les persones retratades molt difícil de trobar en un rodatge amb equip. I va ser així que el Super8mm va anar cobrant més i més força. I quan va arribar el moment d’editar, ens vam adonar de la dimensió íntima que aportava a la història.

La pandèmia va arribar i no va deixar acabar el rodatge de la pel·lícula. Com va ser el laboriós treball de muntatge al costat d’Ana Pfaff per a reescriure la pel·lícula? Quines dificultats vau superar per a donar vida a la pel·lícula?

Amb la pandèmia ens quedem a la meitat del rodatge previst i, en tornar, em vaig tancar (com tots). Però en el meu cas, em va acompanyar el material de la pel·lícula. Després d’un visionat compartit a distància amb l’Ana, vaig armar un primer muntatge a partir del qual comencem a muntar amb l’Ana. En veure aquest primer muntatge de gairebé tres hores, l’Ana de seguida va dir que la gran sort que teníem era que la pel·lícula tancava un arc dels personatges. Però en aquest moment, encara pensàvem que anàvem a poder reprendre el rodatge, primer a Xile, després a Buenos Aires. Així que aquest juny, tanquem un primer muntatge. Quan ens vam adonar que no seria possible, vaig tornar a tancar-me per a pensar què hi havia en aquell material i com es podria reescriure la pel·lícula des del muntatge. Després d’un temps muntant tota sola, vam tornar a ajuntar-nos amb l’Ana per a revisar la nova estructura i continuar treballant en ella. I també i sobretot, ens centrem a veure com la veu de Mónica podia acompanyar el Super8mm. I aquí va ser quan ens decantem cap a un doble viatge on el Super8mm era un espai atemporal, una sort d’espai interior o refugi on Mónica trobava el silenci per a poder pensar, somiar, desitjar, recordar.

El treball del so és interessant. Com va ser la construcció sonora de la pel·lícula?

Meritxell Colell: La construcció sonora sempre és molt important per a una pel·lícula. En ella es troben claus tan sensorials (tèrmiques, tàctils) com a narratives i contextuals. Amb aquest propòsit, Verònica Font sempre és molt exhaustiva en el registre sonor de la pel·lícula. Així que amb la Verònica, amb qui sempre treballem el so, busquem treballar totes les textures del vent i del foc que travessen la pel·lícula així com xiulades i altres sons, a manera d’una sort de composició musical amb les quals podíem jugar en forma de ressonàncies i variacions, de moviments musicals i emocionals. Una altra idea que va sorgir a la sala de postproducció va ser recuperar la banda sonora de ‘Con el viento‘ en uns certs moments, portant els sons del poble, de la mare, al present de Mónica, sobretot en els Super8mm. Va ser un treball purament emocional, jugant amb moltíssimes capes que se superposen de forma molt subtil i generant correspondències sonores que reforcessin possibles connexions emocionals. També trobar la veu de Mónica va ser complex. No volia una veu en off, sortida d’un estudi, sinó més aviat trobar una espècie de murmuri, amb la seva pròpia fisicitat, que apel·lés a aquest terreny de l’interior, del silenci. I vam anar amb el Carles Brugueras, el productor, Verònica i Mónica a una masia, aïllada a la muntanya, per a trobar la veu. I el màgic va ser que ens va acompanyar la neu i el fred, connectant amb l’hivern de l’altiplà que rodem.

La pel·lícula arrossega reminiscències de ‘Con el viento’ en moltes ocasions, gairebé a manera de brises cinematogràfiques de conversa entre les teves dues pel·lícules. Aquesta idea va estar sempre present?

És molt bonic com descrius el diàleg entre totes dues pel·lícules a manera de brisa. I, de fet, per a nosaltres ‘Dúo‘ està travessada per remolins i ràfegues de vent que porten amb si records, sensacions, com reminiscències. I si bé sempre vam tenir present vincular les dues pel·lícules, va ser en el muntatge on ‘Con el viento‘ va cobrar la força que té ara gràcies al Super8mm i a un treball amb el text de la veu en off molt més vinculat a la vivència de Mónica al poble. Va ser llavors quan sentim la necessitat de visibilitzar (a través de la imatge, el so i la paraula) aquest viatge interior de Mónica que va dels Andes al llogaret de Burgos, de les dones de l’altiplà a la seva mare i a la seva àvia, del viatge en parella al viatge a la infància, a una casa a la qual no pot tornar. D’alguna forma, a través de les connexions amb ‘Con el viento‘, vam poder parlar del qüestionament vital de Mónica que va molt més enllà de la crisi de parella, de la seva relació amb la dansa. És una crisi d’identitat: qui és, què vol, quin és el seu lloc en el món.

I per a acabar, et volia preguntar per la teva pròxima pel·lícula, ‘Lejos de los árboles’, que està tenint també bon acolliment en laboratoris de prestigi com en el Berlinale Talents o el Ikusmira, entre altres. Com avança el desenvolupament i finançament d’aquesta? Per a quan estimeu el rodatge?

Tenim una versió sòlida de guió després de la meravellosa experiència en Ikusmira Berriak, amb l’acompanyament de Javier Martin, Elena López Riera i Fran Araujo i aquest mes de juliol hem fet un primer viatge de documentació al Perú. També tenim tancat gran part de l’elenc i de l’equip, i comptem amb coproducció a Itàlia i al Perú. Ara estem pendents de les ajudes d’ICAA i ICEC i durant el 2023 continuarem treballant en el finançament dels diferents països coproductors. Segons les aliances que aconseguim al llarg de l’últim trimestre d’enguany, decidirem si comencem a rodar el 2023 o el 2024. Es tracta d’una pel·lícula molt més ambiciosa que les anteriors, on ens endinsarem, per primera vegada, en el fantàstic i l’ensomni. És per això que fins que no sentim la solidesa a tots els nivells, no començarem el rodatge.

Retrato de Meritxell Colell
Dúo

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *